Кметът на Созопол се срещна с посланика на Норвегия

Посланикът на Норвегия Тове Скарстейн е на официално посещение в Созопол. Днес тя бе приета от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който изказа благодарност за средствата, които Норвегия предостави за реализиране на проекта, при който бяха открити мощите на Свети Йоан Предтеча. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Много съм щастлива, че това сензационно откритие, намирането на мощите на Йоан Предтеча се случи по време на реализирането на проект, който е финансиран от Норвегия

заяви по време на срещата си с кмета на Созопол Скарстейн.

Горди сме, че мощи на светец, почитан и от православни християни, католици и протестанти, каквито повече са в Норвегия, са открити с норвежки пари

каза още посланикът и обеща за това да научат всички норвежци, които като данъкоплатци имат право да знаят за какво са похарчени парите им.

Посланикът на Норвегия получи подаръци от кмета Панайот Рейзи, сред които и книгата за Созопол, написана от проф. Божидар Димитров, а тя му подари книга с всички проекти, които са финансирани от нейната страна с обещанието, че следващата книга ще започва със снимки на мощите, открити на остров Свети Иван.
Тове Скарстейн, придружена от изпълнителите на проекта от фондация „Созопол”, утре ще посети остров Свети Иван и ще се запознае отблизо с реализацията на проекта „Старинен Созопол-Манастир Свети Иван Предтеча-култура през вековете”.

Източник: ИА “Фокус”

Leave a Comment