Над 100 ученици взеха участие в математическия фестивал в Созопол

Над 100 ученици взеха участие в математическия фестивал в Созопол. Това съобщи Станчо Славов, директор на математическата гимназия “Академик Никола Обрешков” в Бургас. Фестивалът, който се проведе в Созопол, приключи в неделя и бе в рамките на седмица.

“Този фестивал е съвсем различен като стил. Силата на един форум се измерва не само с бройката, а и с качеството на участниците”, посочи Славов. Той допълни, че във фестивала участие са взели най-добрите ученици от цялата страна, а най-добрите школи по математика у нас се намират в София, Бургас и Варна. Освен това е имало представители от Русе, Велико Търново, Ямбол, както и ученици от Краснодарския край. В отборното класиране бургаските ученици печелят трета позиция.

На първо място са се класирали руските представители, а на второ – учениците от Националната природоматематическа гимназия. Славов допълни, че отзивите на участниците са много добри, запознали са се с нещо много различно, много по-специфично и много по-полезно. Организаторите предвиждат да запазят идеята за фестивала и през идните години, както и да разширят кръга на участниците. Славов посочи, че не е стигнало време за разгласяване на мероприятието и то най-вече в чужбина.

“Най-важното е да се чуе, че това е нещо съвсем различно. Много по-специално и много по-полезно за децата. Може би най-печелившите, но те не го знаят още, от целия фестивал са децата, защото в рамките на седмицата те половин ден решаваха задачи и половин ден ги защитаваха. Иначе това е трудно достижимо, на човек му идва в повече. Фестивалът обаче беше доста атрактивен и времето не се усети. Затова казвам, че най-печеливши са децата и те са научили най-много, което всъщност е и смисълът на този форум”, каза още Станчо Славов.

Източник: ИА “Фокус”

Leave a Comment