Небойша Иванов: Надявам се “Чудесата” да дойдат през септември

Чудесата на България ще пътуват и до Сърбия?!

снимка: standartnews.com

Интервю с Небойша Иванов – член на Демократичният съюз на българите в Западните покрайнини.

– Г-н Иванов, пожелахте си първа спирка на “Чудесата” да са Западните покрайнини…
– Надяваме се “Чудесата” да дойдат през септември, когато са големите ни празници между 6-ти и 22-ри. Ще презентираме богатството на страната си – Созопол, Перперикон, Царевец, пред сърбите. Но и ще вдигнем самочувствието на българите. Нека сърбите знаят, че имаме какво да покажем на света. В Цариброд може и да сме най-бедни, но корените ни са велики. Може да сме съседи със сърбите, но съм сигурен, че не знаем достатъчно едни за други. А опознавайки се, ще започнем да живеем по-добре заедно. Най-ценни “Чудесата на България” обаче са за нашето самочувствие.

Казимир Попконстантинов държи мощите на Свети Йоан Предтеча

– По-лесно ли живеете днес със сърбите?
– Промяна има – днес поне можем да говорим открито за проблемите си. За жалост те не са решени. Заблуждавахме се, че след свалянето на Милошевич всичко ще се нареди. Да, с насилието се спря. В последните 10 г. живеем по-спокойно. Но останаха икономическите ни проблеми. Западните покрайнини са най-изостаналите региони на Сърбия. И българите е много тежко. При тези обстоятелства трудно се решават и проблеми в образованието и културата. Надяваме се, че дебатът около тях ще се задълбочи. И когато проблемите се сложат на масата, и с посредничеството на Европейския съюз ще се разрешат.

– Залавянето на Ратко Младич ще изстреля Сърбия към ЕС – как ще ви помогне Брюксел?
– Не бива да се прекалява с оптимизма. Сърбия първо трябва да си напише домашното. Да, залавянето на Младич е голям тласък, но има много препятствия до Брюксел. Спазването на правата на малцинствата, каквото е и българското, е едно от тях. В този контекст се надяваме наследените проблеми, които има при нас, да се изчистят – и посредничеството на България, която е уважаван член на ЕС.

– В какво ви е длъжник България?
– Според мен, трябва да има инвестиционна политика за съживяването на Западните покрайнини. Факт е, че българските фирми отсъстват в нашия регион. Ако бизнесът се възползва от тази ниша, само ще спечели. Най-малко, защото ще работи с българи. Това на нас пък ще ни даде съвсем друго самочувствие. Ако пък Сърбия влезе в ЕС, каквато е и нашата надежда, всички ще станем семейство и ще спазваме общи правила.

източник: standartnews.com

Leave a Comment