Нов параклис осветиха в созополското село Росен

© Пресцентър - Община Созопол

Празнична литургия в чест на Свети Илия и освещаване на нов параклис на името на светия пророк отслужиха отец Борис Беров от бургаската църква „Св.св.Кирил и Методий” и отец Стилиян от църквата „Св.Никола”-гр. Черноморец. Най-новият параклис в община Созопол отвори врати в близост до село Росен, съобщиха от пресцентъра на общината. Празникът бе почетен от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който е и основен спонсор на параклиса, председателят на Общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, кметове на населени места, жителите и гости на село Росен. Основите на параклиса са поставени през 2003 г. от Панайот Рейзи след одобрението на отец Беров. Той обещал, че ще построи параклиса. Преди години в близост до новия параклис е имало параклис на името на светеца, но е разрушен и на негово място е издигнат кантон.

Параклисът отвори врати за християни благодарение на личната финансова подкрепа на кмета Панайот Рейзи, събраните средства от жителите на селото и предоставянето на материали от още няколко спонсора. „ Благодаря на жителите на село Росен, че участваха с доброволен труд в изграждането на храма, но най-вече благодаря на кмета Панайот Рейзи, който изпълни обещанието си и вече можем да се радваме на новата придобивка”, заяви по време на тържеството кметът на село Росен Паунка Костадинова. Новият параклис, който е изографисан от бургаски художници, бе осветен от отците, който осветиха и четири курбана за здраве и благополучие.
Само след няколко дни, на 27 юли, вторник, в Черноморец ще бъде открит още един нов параклис на името на Свети Пантелеймон. Света литургия за новия параклис ще отслужи сливенския митрополит Йоаникий.

Източник: ИА “Фокус”

Leave a Comment