Представяме Остров Свети Кирик в Лувъра

Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

Бъдещето на Лувъра минава през България” – с тези думи се обърна към българския министър на културата Вежди Рашидов президентът на Лувъра Анри Лоарет при подписването на 5-годишно Споразумение за сътрудничество между България и световния Музей.

На официална церемония в Представителната зала на Лувъра Вежди Рашидов и Анри Лоарет сложиха подписите си под Документа. Споразумението дава изключителен шанс на страната ни да покаже уникалното българско наследство в световния Музей, да обучи специалисти на музеен мениджмънт, да прави съвместни археологически проучвания с Лувъра, да представя свои колекции там и да показва ценности от Лувъра у нас.

В рамките на Споразумението министър Рашидов предложи България и Лувърът да реализират общ европейски проект за археологически проучвания на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол. Както е известно, в този район френски археолози от Лувъра са направили специална експедиция още през 1904 г. Анри Лоарет не скри, че приятелството с Вежди Рашидов е изиграло много голяма роля Лувърът да подпише с България 5-годишно Споразумение, като изтъкна, че при визитата си в нашата страна по покана на министър Рашидов е видял изумително културно наследство.

„Това наследство непременно трябва да се покаже в Лувъра”

посочи Анри Лоарет.

„Няма да скрия, че днес съм изключително щастлив да подпиша този договор, няма по-голяма оценка за наследството и таланта на страната ни от тази – светът да види България и нейните възможности”

каза при подписването Вежди Рашидов. Министър Рашидов подари на Анри Лоарет сувенирна реплика на ритон с глава на елен от Панагюрското съкровище, а президентът на Лувъра възкликна, че да види златните ни съкровища е негова мечта.  Анри Лоарет и Вежди Рашидов благодариха на българското и на френското посолство за усилията, положени при подготовката на Документа. На церемонията по подписването присъстваха посланикът ни в Париж Марин Райков, директорът на НИМ Божидар Димитров, културното аташе Давид Вейзман, както и цялото ръководство на Лувъра.

източник: globusnews.net

Leave a Comment