Руски инвеститор иска да строи завода за отпадъци край Созопол

снимка: actualno.com

“Изграждането на завода за отпадъци е скъпо начинание, но там имаме заявен интерес от страна на инвеститор. Инвеститорът е от Русия и вече има опит в изграждането на подобни рециклращи линии за битови отпадъци. Зад гърба си той има построени няколко рециклиращи завода в Гърция, Македония и Чехия”

заяви кметът Панайот Рейзи във връзка с намеренията на общината да изгради подобен завод и в Созопол.

“Предвиждаме заводът да бъде изграден на база на публично частното партньорство. Какви ще бъдат печалбите, нас на този етап толкова не ни засяга, тъй като първоначално те ще са за сметка на инвеститора, а във времето ще имаме договорки общината да получава процент от тази инвестиция. На този етап всичко е на база на водени разговори и все още сме в началото, но имаме решение на общинския съвет. За нас на този етап е важно да го имаме този завод, за да може да удължим живота на депото за битови отпадъци”

поясни Рейзи. Депото край созополското село Равадиново обслужва три общини – Созопол, Приморско и Царево. Така, ако заводът бъде построен на място, в регионалното депо ще бъдат рециклирани битовите отпадъци на тези три общини. Според първоначалните изчисления подобна рециклираща инсталация струва около 25 милиона лева. Намеренията на общинското ръководство за изграждане на екозавода е само част от мерките и мероприятията, свързани с екологията и опазването на околната среда, което е и единият от приоритетите на община Созопол за 2012 година. За тези дейности в новия бюджет са планирани средства в размер на 8 340 111 лв.

източник: bnr.bg

Leave a Comment