Созопол атакува Юнеско

Снимка: Elena Diamanti @ Facebook

Докато в Несебър правят подписка за излизането на града от ЮНЕСКО, в Созопол обмислят как могат да влязат в списъка на световното културно наследство. Идеите засега са две.

За разлика от Несебър, където целият Стар град е архитектурен и  археологически резерват, в Созопол със статут на паметници на културата са само отделни къщи. За това градът не може да кандидатства за ЮНЕСКО с цялата си старинна част. Но може да опита с отделен обект. Все по-голяма популярност набира идеята това да е остров Свети Иван, особено след като лятото там бяха открити мощите на Йоан Кръстител.

Остров Свети Иван може да кандидатства да бъде под егидата на ЮНЕСКО по две направления – едното е като екология, което е също много интересно, второто е като археологически резерват

каза Кирил Арнаутски, председател, Фондация “Созопол”.

Освен с археологията и историята си, островът – духовно средище във вековете, се очаква да впечатли експертите и с природата си. Тук гнездят над седемдесет вида птици, част от които редки. Друга идея, за която се водят преписки вече седем години, е музейният комплекс с бойната кула и крепостната стена, опасваща част от Созопол, който може да бъде свързан и с острова. Жителите на града посрещат идеята със смесени чувства.

Каквито и да са настроенията, важно е да се знае, че дори кандидатстването отнема време.

Въпросът е, че самата процедура е много дълга и е много сложна

отбеляза Арнаутски.

Идеята най-напред трябва да бъде одобрена от Министерство на културата.

Източник: bTV

1 thought on “Созопол атакува Юнеско”

  1. владо

    Moже да кандидатсвате с перфектно засрано курортно градче :)

Leave a Comment