Созопол има блестящо бъдеще-заяви американският посланик

 

„Созопол има блестящо бъдеще-заяви американският посланик Джеймс Уорлик в края на посещението си в Созопол. “Толкова древен, толкова красив и самобитен със своето историческо наследство, а и сега с мощите на Св. Йоан, на Созопол му предстоят хубави дни”- допълни още американският посланик.

Неговото посещение в Созопол започна със среща с кмета на община Созопол Панйот Рейзи в кабинета му и размяна на подаръци. По време на разговара им Джеймс Уорлик прояви интерес към развитието на туризма в Созопол и бъдещите плановете на ръководството на общината.”Нашият град съчетава богато културно- историческо наследство с бързо развиващ се модерен туризъм”- заяви кметът Панайот Рейзи и добави ,че с откриването на мощите на Св. Йоан Предтеча, общината поставя основите и на поклоническия туризъм.

 

Придружен от кмета Панайот Рейзи, американският посланик се разходи по улиците на Стария град и посети църквата „Св. Георги”, където се поклони пред мощите на Св. Йоан Предтеча. Джеймс Уорлик не скри вълнението си и пожела да си направи снимка за спомен с присъстващите поклоници.Опознавателната разходка продължи по Крепостната стена, където посланикът и придрижаващите го лица разгледаха музея на фондация „Созопол”.В Археологическия музей американският посланик разгледа алабастровото ковчеже, в което векове са били съхранявани мощите на Св. Йоан Предтеча и малката кутийка с надпис на гръцки, която разказва за пътя на мощите до остров Св Иван.  Гостът пожела да разгледа параклисът „Св. Николай” в близост до музея и остана удивен, че в Созопол има 22 подобни малки църкви.

 

Остров Св. Иван, където бяха открити мощите на Св. Йоан Предтеча бе следващата цел на посещението на американския посланик в Созопол. Близо час проф. Казимир Попконстантинов разказва за откриването на мощите на светеца и за богатия архиологичен фонд на острова и отговаря на въпросите на американския посланик. Той се оказа първият, който видя и новото археологическо откритие на острова- леярната, където монасите са приготвяли обковите на книгите, изписани от тях.

Посещението на Джеймс Уорлик завърши с морска разходка на моторница, която бе управлявана от кмета Панайот Рейзи. Посланикът разгледа града откъм морето и сподели ,че тази гледна точка прави Созопол още по-привлекателен.

Източник: gramofona.com

Leave a Comment