Спират джетовете с дистанционно от плажа


Новата наредба за джетовете вече е в сила и действа, заяви Министъра на транспорта Александър Цветков. Тя регламентира при какви условия туристите ще ползват водните мотори, без да създават предпоставки за инциденти в морето. Според изискванията,  джетовете ще трябва да се карат поне на миля от брега на морето,  ще се движат по специални коридори, изнесени в края на плажната ивица. Всички плавателни съдове са регистрирани, имат номера и са ясни собствениците им.


Контролът по изпълнението реда за водните атракции ще се осъществява от Морска администрация и Гранична полиция. Специалистите от ведомствата ще обикалят плажовете с шест катера. Освен това, отговорниците на плажа или на водната база ще разполагат със специално устройство, с което ще се регулират джетовете нарушители. Чрез въпросното дистанционно може да се спира самият двигател на джета. С едно дистанционно могат да се управляват 6 плавателни съда.  Мощните машини могат да се движат с по-висока скорост зад определената зона за къпане, на 200 метра навътре в морето.


„Надявам се, че с новата наредба и възможностите за осъществяване на контрол на отговорниците на плажовете да се гарантира сигурността на туристите и да се следи за спазването на правилата. Смятам, че по този начин ще се избегнат много неприятни случаи през лятото. Всеки отговорник ще може, ако прецени, че джетът е в опасна близост до къпещите се хора, да прекъсне неговия ход”, заяви министър Цветков.


Глобите за нарушителите са от 1000 до 3000 лв. Гражданите също могат да сигнализират за нарушения с водни атракции на тел. 112, допълни министър Цветков. Наредбата забранява още тегленето на парашути от моторница, които вдигат и приземяват търсачите на силни усещания на плажа. Това вече ще може да става само на платформа на самия катер.

Източник: gramofona.com

Leave a Comment