Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец

Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец. Той се изгражда по проект “Повишаване капацитета на пограничните общини за предоставяне на социални услуги и прилагане на политиката на ЕС в социалната сфера”.
Партньори по проекта са община Созопол и община Алпуллу, Турция. Водещ партньор е фондация “Деметра”. Средствата по проекта са на стойност 320 626 евро. По него е предвидено да бъде изграден център за деца в община Созопол и центъра за възрастни хора в община Алпуллу.

Кметът на морската община Панайот Рейзи и колегата му от турска страна – Ахмед Дургун дадоха съвместна пресконференция. Те изразиха заводолството си от общата работа по проекта.

“Това, което се случва е важно за двете страни. Ще покажа на моя гостенин моя град Созопол и това, с което ние се гордеем”

каза Панайот Рейзи. Това е поредният проект, по който турската община работи съвместно с български общини.

Продължителността на проекта е 18 месеца. Стартът е даден през лятото на 2011 година и трябва да приключи през октомври. Тогава трябва да заработят двата центъра. Този в Черноморец е с капацитет за 34 деца с увреждания. Сградата ще бъде изцяло ремонтирана, със сменен покрив и дограма, изграждане на външен асансьор, обособяване на специализираните кабинети на втория етаж, озеленяване.

Община Созопол е кандидатствала и за финансиране с още два проекта. Единият е за изграждане на център от семеен тип в Атия с капацитет 12 деца и 8 души персонал. Предвижда се той да бъде построен върху общински терен и да даде възможност за работа на жители на общината. Другият проект е за ремонт на сградата на художествената галерия в Стария Созопол. Този проект се очаква да бъде финансиран по програмата за Трансгранично сътрудничество с Турция.

източник: dariknews.bg

Leave a Comment