Екип от "Дискавъри" поиска да заснеме замъка край Равадиново

Екип от „Дискавъри“ поиска да заснеме замъка край Равадиново

by Todor Radionov on 23.08.2011. Updated 07.03.2015

село Равадиново

Бизнесменът от санданското милионерско село Поленица – Георги Тумпалов вдигна на 20 декара площ до село Равадиново, община Созопол, странна, романтична и величествена постройка. Гледана от въздуха, прилича на кръст, откъм езерото – на детска приказка. Собственикът на уникалния градеж Георги Тумпалов е може би единственият българин, който може да каже за себе си, че е построил истински замък.

Започнал го преди 13 години на шега. Ходил по света, гледал, чел и се учил. Въпреки че работи с архитекти, всичко си измислял и решавал сам. Кумирът му е Антонио Гауди, но усеща, че може да мине лесно границата между изисканост и кич.

Аз не ща да е претрупано – и няма да е така

казва Жоро.

Въпреки че сградата все още не е завършена напълно, всяко лято през нея минават стотици туристи, за да я разгледат. Четири кули, сводове и басейни, езеро с лебеди, арки, стени и тавани с аметист и златен варак… и над 16 000 тона камъни. Вече са вдигнати кулите на няколко етажа със сводести прозорчета.

Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Него Тумпалов засадил още с първата копка на сградата. Кулите са украсени с мед и месинг.

Архитектурата на замъка е съвършенно проста, сам я начертах с лопатата на пясъка преди 13 години, когато направих първата копка. Оттогава досега всеки камък е минал през ръцете ми

Замъкът край созополското селце Равадиново

разказва Жоро Тумпалов и обяснява как е вадил камъните от Странджа, край границата с Турция. Покрай строежа се образова – премисля всеки детайл, чертае хиляди пъти, обхожда с ръка всяко камъче, посреща всеки, който желае да разгледа творението му.

Камъкът, за разлика от хората, има само едно лице… Трябва да му го намериш и да го сложиш с лицето навън, да гледа

обяснява той.

Целият свод на избата, която се намира 12 метра под земята и е строена по мелнишки тертип, е украсен с обков от месинг, а в сърцето й има кът със сталактити и сталагмити (излети по калъп в работилницата), от които се стича вода.

Тук ще се предлага вино, но не какво да е – мелнишко, асеновградски мавруд и няколко местни сорта, това са хубавите вина

отсича Жоро.

Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и русалки. След като веднъж влезе в имението през голяма каменна порта, посетителят поема към уникалния дворец. Следва красива арка, копие на Адриановата в Истанбул. Зад нея се озоваваш в приказна градина с езеро, в което плуват двойка бели и четири черни лебеда, които привнасят неповторима атмосфера към аристократичната обстановка.

Господарят на замъка Г. Тумпалов /вляво/ с придворния художник Стен Леон

Оказва се, че има и щрауси край замъка. Най-едрият яде от ръката му. По-нататък може да се видят и елени. В двора на замъка има и внушителна църква, зидана също от странджански камък, която носи името “Свети Георги”. Между каменните късове са вградени гърла и дръжки на стари амфори, извадени от морето край Созопол. Невероятната атракция край Равадиново вече е известна и зад граница. При него са идвали известни наши и чужди бизнесмени, политици, артисти. На ден понякога пристигат 30-40 коли с туристи да му се полюбуват. Стопанинът на уникалния имот признава, че все още се чуди какво да прави със замъка, като го завърши.

Най-вероятно той ще бъде превърнат в супер туристически комплекс със СПА, вътрешни басейни, възможност за спортен риболов и още куп “царски” развлечения. Георги признава, че е получил не едно и две предложения от големи компании да станат съсобственици, за да се довърши по-бързо. Миналото лято богата французойка директно го попитала колко иска, за да купи замъка. Тумпалов обаче не продава и сантиметър от имението си.

Наскоро екип от “Дискавъри” поискал да направи филм за уникалния градеж, но стопанинът отказал, понеже замъкът не бил готов. В същото време Тумпалов иска цяла България да знае, че всеки може да дойде тук по всяко време и да види замъка.

Направих го в България, защото сме родени тук и тук ще умрем , а той ще остане…

Източник: Струма

На картата от Google Maps можете да видите упътвания за да стигнете до замъка в село Равадиново, община Созопол.

Previous post:

Next post: